Register now to get rid of these ads!

1956 hydramatic jetaway problems

Discussion in 'The Hokey Ass Message Board' started by Window Licker, Aug 24, 2010.

  1. Window Licker
    Joined: Apr 18, 2009
    Posts: 287

    Window Licker
    Member

    After driving from Toledo OH to Dayton OH and parked the car for several hours. when i went to get back on the highway the tranny wouldn't leave first.

    the tranny shifts fine into reverse and drive, just wont up shift.

    on the way down to dayton it would make a stange noise during the short period of time between load and no load when leaving of the gas to coast.

    about a month ago i had a u-joint fail leading to the drive shaft tearing in half then breaking breaking the tail housing.

    I have a feeling that maybe the governor was damaged. everything appeared fine.

    any help and suggestions will be appreciated.
     
  2. Window Licker
    Joined: Apr 18, 2009
    Posts: 287

    Window Licker
    Member

    anyone? its behind a 56 324 Oldsmobile Rocket
     
  3. caddydave
    Joined: Nov 12, 2002
    Posts: 192

    caddydave
    Member

    Do you have the shop manual for the transmission? from memory, there's a fairly detailed troubleshooting guide that lists specific items to check for each problem...i.e.. not shifting out of first. has the transmission ever been rebuilt?

    Dave
     
  4. Window Licker
    Joined: Apr 18, 2009
    Posts: 287

    Window Licker
    Member

    i don't know wether or not its been be built i got it out of a vehicle my dad purchased.

    if anyone has the shop manual and can check for the trouble process

    thanks dave
     

  5. caddydave
    Joined: Nov 12, 2002
    Posts: 192

    caddydave
    Member

    I'll look to see if I can find mine, I havn't seen it since I moved, but I'll take a look, dave
     
  6. d2_willys
    Joined: Sep 8, 2007
    Posts: 4,224

    d2_willys
    Member
    from Kansas

    sure sounds like the governor is mucked up.
     
  7. Window Licker
    Joined: Apr 18, 2009
    Posts: 287

    Window Licker
    Member

    I'll have to pull the tail housing and inspect it closer. Thanks for the input guys
     
  8. jdejr78
    Joined: Dec 31, 2012
    Posts: 3

    jdejr78
    Member

    Did you ever figure out what was wrong with your hydramatic? I have a 54 Olds with the hydramatic that will only shift from first to second and that's it. Reverse still works. Trying to figure out where I need to start and any advice would be appreciated.
     

Share This Page

Register now to get rid of these ads!

Archive

Copyright © 1995-2021 The Jalopy Journal: Steal our stuff, we'll kick your teeth in. Terms of Service. Privacy Policy.

Atomic Industry
Forum software by XenForo™ ©2010-2014 XenForo Ltd.