Register now to get rid of these ads!

model A steering box?

Discussion in 'The Hokey Ass Message Board' started by FlatheadsForever66, Feb 25, 2012.

  1. FlatheadsForever66
    Joined: Dec 8, 2009
    Posts: 42

    FlatheadsForever66
    Member
    from Arizona

    My model a 2 tooth steering box seems to leak steering fluid. I just rebuilt it and tighten all the bolts and it leaks like crazy! any ideas or help?
     
  2. What did you put in it for Fluid?
    The Wizzard
     
  3. bct
    Joined: Apr 4, 2005
    Posts: 3,086

    bct
    Member

    fill it with grease
     
  4. raven
    Joined: Aug 19, 2002
    Posts: 4,619

    raven
    Member

    Register now to get rid of these ads!

  5. A Rodder
    Joined: Jul 13, 2008
    Posts: 2,477

    A Rodder
    Member

    PM elmitcheristo on what he used. Something like corn oil, farmer, implement oil something or other. He said it worked real well
     
  6. I'd suggest changing over to a better steering box such as '60-'66 Ford Econoline or '64-'69 Dodge A-100 van.
     
  7. gashog
    Joined: Dec 9, 2005
    Posts: 978

    gashog
    Member

    The stiff notchy feel and free play of the stock 2-tooth Gemmer box just seems right in my 29. I had the housing machined for the sector shaft lip seal upgrade the Model A resto guys sell and use their "600W" lube for the gear box and the stock Houdaille shocks on the back. Shrug. It's not a big deal to top it off once a season.
     
  8. You never do this in a model a steering box. 600W only.
     
  9. gashog
    Joined: Dec 9, 2005
    Posts: 978

    gashog
    Member

  10. FlatheadsForever66
    Joined: Dec 8, 2009
    Posts: 42

    FlatheadsForever66
    Member
    from Arizona

    thanks everybody for the help
     
  11. Where is it leaking? If you have the box I think you do there is a plate on the end of the box that had a tube extending through the box to above the oil level. This tube was crimped on Model A''s while the later ones were soldered (or somehow better attached). Check with the suppliers like Bratton's. Any chance you left out the gasket for this end plate? Probably a good question for the Model A Forum on fordbarn.com.

    Carlie Stephens
     
  12. Ianjaylights
    Joined: Jan 20, 2012
    Posts: 52

    Ianjaylights
    Member

    I have the same problem. I think it's the gasket
     

Share This Page

Register now to get rid of these ads!

Archive

Copyright © 1995-2020 The Jalopy Journal: Steal our stuff, we'll kick your teeth in. Terms of Service. Privacy Policy.

Atomic Industry
Forum software by XenForo™ ©2010-2014 XenForo Ltd.