Register now to get rid of these ads!

64 ford galaxie console help?? 4 speed??

Discussion in 'The Hokey Ass Message Board' started by choptvan, Jul 9, 2012.

  1. choptvan
    Joined: Mar 19, 2010
    Posts: 2,161

    choptvan
    Member

    So I have a chance to buy a damn nice center console and a set of bucket seats for a 64 galaxie that I am trying to get parts gathered for. The problem Is I want to use a 4 speed and the console is for an automatic. Is this interchangable? Anything I should know before I get into this deal and shoot myself in the foot?? And lastly, what 4 speed does it take? This car is GUTTED and I have no idea what it is supposed to have in it. I recently scored a 390 FE. Does the truck bellhousing fit the car trans and what trans??? Sorry for all the questions. I just want it done right!
     
  2. cracker head
    Joined: Oct 7, 2007
    Posts: 968

    cracker head
    Member

    4 speed and auto trans "plate" will interchange, but not the same. It was factory with a T-10. Not sure of the bell housing difference between car and truck, and its raining like a mother or I would get the part# for you....
     
  3. unforgiven
    Joined: Sep 6, 2007
    Posts: 58

    unforgiven
    Member

    the console is the same but the plates are different. If you are not worried with being correct I would make a plate. I sold a 4 speed console top several years ago for $200 and it was in fair to better condition. Good luck
     
  4. F&J
    Joined: Apr 5, 2007
    Posts: 13,222

    F&J
    Member

    A friend bought a 64 427 4 speed back aound 67/8. It was bench seat though. The shifter was round shaft, chrome, bent a bit with the lift trigger like Gm factory did. I don't recall the knob color.

    I am fairly sure it was the T10 with the tall skinny trans pattern that is the same as 49-up Ford 3 speed. I think I read that those T10s were used on the early big car 4 speeds, and maybe the first few 64-1/2 Mustangs?
     

  5. spiders web
    Joined: Jan 16, 2011
    Posts: 384

    spiders web
    Member

    The top you have I've been looking for now about two years.(last piece I need to finish the car) Buy the console and sell me the top. The car should have had a 390 with a t-10 trans. When buying be aware of the t-10 could have a wide or narrow bolt pattern, which isn't a big deal until you try to find the bell housing. The wide pattern is easier to find. PM me and I will call you about the console cover.
     
  6. MeanGene427
    Joined: Dec 15, 2010
    Posts: 1,626

    MeanGene427
    Member
    from Napa

    The console from a Fairlane Sports Coupe is basically the same, too- and mine had a blank top, as it had a column shifter. I made a Hurst shifter that came out of a '70 428CJ Mach1 work with the Gal console by cutting the dogleg out of the Mustang shifter and welding it back together, and with a straight stick (can't believe I said that in this crowd :rolleyes:) it fit the console perfectly. Had to tinker with the shift rods a bit too, but not too bad
    My XL 406 car has a black 4-spd console, and the XL Sunliner ragtop has a blood red auto console
     
  7. choptvan
    Joined: Mar 19, 2010
    Posts: 2,161

    choptvan
    Member

    Awesome! Thanks guys for all the help. Better than spending the money and finding out later...
     
  8. choptvan
    Joined: Mar 19, 2010
    Posts: 2,161

    choptvan
    Member


    whenever you have the chance! Thanks!
     
  9. SOHC427
    Joined: Apr 5, 2009
    Posts: 957

    SOHC427
    Member

    Choped, call me, I can give you the details,
    Eric
     
  10. choptvan
    Joined: Mar 19, 2010
    Posts: 2,161

    choptvan
    Member

    Will do soon as I can! Runnin hard this week. Got my open house on saturday, so everything has to be perfect. Well, as close to that as possible.
     
  11. FAST57F100
    Joined: Oct 8, 2011
    Posts: 74

    FAST57F100
    Member
    from Washington

    Ford used a T-10 behind the 390 in 64. I have a complete running 64 with 390 4bbl & factory 4 speed. It is for sale, PM me if interested. All the parts you need to convert to a 4 speed.
     
  12. EXracer64
    Joined: Dec 7, 2011
    Posts: 228

    EXracer64
    Member
    from nj

    Is it an XL?
     
  13. SOHC427
    Joined: Apr 5, 2009
    Posts: 957

    SOHC427
    Member

    Ford used BOTH the T-10 and Toploader, in 64.
    Eric
     
  14. V8 Bob
    Joined: Feb 6, 2007
    Posts: 2,743

    V8 Bob
    ALLIANCE MEMBER


    Yes, my mid year '64 390 Galaxie had top loader, while my early '64 427 had a T-10.
     
  15. EXracer64
    Joined: Dec 7, 2011
    Posts: 228

    EXracer64
    Member
    from nj

    showoff!
     
  16. SOHC427
    Joined: Apr 5, 2009
    Posts: 957

    SOHC427
    Member

    No Shit! Show=off!!! haha
    Eric
     

Share This Page

Register now to get rid of these ads!

Archive

Copyright © 1995-2021 The Jalopy Journal: Steal our stuff, we'll kick your teeth in. Terms of Service. Privacy Policy.

Atomic Industry
Forum software by XenForo™ ©2010-2014 XenForo Ltd.