Welcome to the THE H.A.M.B. forums.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Go Back   THE H.A.M.B. > General Discussion > The Hokey Ass Message Board

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-27-2011, 02:22 PM   #1
burger
Senior Member
 
burger's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: burbs
Posts: 2,344
Default 700R4 Won't Shift Out of 1st

Hello all,

Please help me figure out why my 700R4 is not shifting correctly. Under normal driving, it will not shift out of first gear. It will only shift out of 1st at WOT. I have a diagnostic pressure gauge connected to the trans, and I am reading 80 PSI in park at idle. This raises to 150 PSI if the throttle is pressed (in park). TV cable has been checked several times and is adjusted properly.

Any ideas?


Thanks,
Ed
__________________
41 chevy sedan build thread
offline   Reply With Quote
Old 12-27-2011, 02:23 PM   #2
R. Seghi
Old School HAMBer
 
R. Seghi's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Simi Valley, Ca.
Posts: 2,601
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

Is there a Vacuum Modulator? I don't know these xmsn's but that was a problem with my Turbo 350 once.
__________________
Hot Rods, Hot Girls, ... Good Times and Good Friends. You pick the order.
offline   Reply With Quote
Old 12-27-2011, 02:26 PM   #3
Hi!
Member
 
Hi!'s Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: SoCal
Posts: 765
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

Your kickdown is adjusted wrong.
offline   Reply With Quote
Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)
Old 12-27-2011, 02:26 PM   #4
volksjunky
Alliance Member
 
volksjunky's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Anchorage Alaska
Posts: 212
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

Had the same problem a few years back in my daily driver. Ended up being one of the pumps in the valve body was chewed up. had to have the whole tranny redone from all the metal in it. I only had first and reverse.
__________________
My 53 Pontiac custom thread ...
http://www.jalopyjournal.com/forum/s...d.php?t=550649
offline   Reply With Quote
Old 12-27-2011, 02:27 PM   #5
kisam
Alliance Member
 
kisam's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: South of Houston
Posts: 1,857
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

Ed,
I had this happen on a new rebuild and it was a simple fix for mine. I disconnected the TV cable from the carb then pulled the cable till I felt spring tension and let it snap back. I did it several times and it dislodged some trash. Worth a try.
offline   Reply With Quote
Old 12-27-2011, 03:10 PM   #6
burger
Senior Member
 
burger's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: burbs
Posts: 2,344
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

Quote:
Originally Posted by kisam View Post
Ed,
I had this happen on a new rebuild and it was a simple fix for mine. I disconnected the TV cable from the carb then pulled the cable till I felt spring tension and let it snap back. I did it several times and it dislodged some trash. Worth a try.
Thanks. We tried this a hundred times and no dice! From what I've read, it sounds like either the TV valve is stuck or the governer gear is stripped. The governer is much easier to get too (and much less messy) so I will investigate that first.

Still, I'm hoping some transmission expert will chime in with something more definitive.


Thanks,
Ed
__________________
41 chevy sedan build thread
offline   Reply With Quote
Old 12-27-2011, 04:25 PM   #7
hdman6465
Alliance Member
 
hdman6465's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: hamilton, ohio
Posts: 314
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

x2 on the governor. Check the gear and make sure the valve is not stuck in the governor. If the modulator is bad, you should be able to manually upshift it. If the throttle valve, mod., and gov. are OK, then it probably is internal.
online   Reply With Quote
Old 12-27-2011, 04:32 PM   #8
PDQ36
Newbie
 
Join Date: Jun 2006
Location: Somerset, EN
Posts: 72
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

Jeez - good luck with this - I sold my 700r4 & installed an 'Old School' TH350 'cos I got techno phobic about the later box. You should try sorting a problem with one of these when you live over here!
__________________
'36 5W & '36 Roadster - of course they're Fords!
offline   Reply With Quote
Old 12-27-2011, 04:44 PM   #9
harpo1313
Member
 
harpo1313's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: wareham,ma
Posts: 945
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

had the same problem with my 94 700r,everything fine then wouldnt go out of first .after troubleshooting for mec problems,found no power coming to the plug.when someone installed a remote starter they must of manhangled the ign switch as the lead to the tranny eventially wiggled itself out its terminal.how is yours setup ?
offline   Reply With Quote
Old 12-27-2011, 09:08 PM   #10
redoilman
FNG
 
Join Date: Dec 2009
Location: iowa
Posts: 24
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

x3 on the governor assembly.Its easy to get to and a quick inspection will tell you if its bad. Was it working ok and then just quit all of a sudden? Another thing you could try is find a clear area and put it in reverse and floor it several times. Line pressure is higher in reverse and sometimes will flush out anything that might be hangin up the throttle valve. Have fixed a few by doing this.
offline   Reply With Quote
Old 12-27-2011, 09:10 PM   #11
Waddayacare
BANNED
 
Join Date: Sep 2011
Location: NY - The land of Taxes, Fees & NO Gun Rights
Posts: 3,909
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

Either the T.V. piston is sticking in the valve body (common) or the T.V. cable isn't operating properly.

Varnish build-up or a burr in the T.V. bore generally will cause the T.V. piston to stick.

Some of the causes of the T.V. cable not working properly are wrong or incorrect carb brackets, aftermarket T.V. cables (like Lokar), not adjusted properly etc.

Quote:
Originally Posted by R. Seghi View Post
Is there a Vacuum Modulator? I don't know these xmsn's but that was a problem with my Turbo 350 once.
Quote:
Originally Posted by Hi! View Post
Your kickdown is adjusted wrong.
These don't exsist on 700R4's
offline   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 09:31 AM   #12
burger
Senior Member
 
burger's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: burbs
Posts: 2,344
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

Quote:
Originally Posted by redoilman View Post
Was it working ok and then just quit all of a sudden?

Another thing you could try is find a clear area and put it in reverse and floor it several times. Line pressure is higher in reverse and sometimes will flush out anything that might be hangin up the throttle valve. Have fixed a few by doing this.
Yep. It was working just fine and then quit shifting.

I can try the reverse/flooring test on Friday.


Quote:
Originally Posted by Waddayacare View Post
Either the T.V. piston is sticking in the valve body (common) or the T.V. cable isn't operating properly.

Varnish build-up or a burr in the T.V. bore generally will cause the T.V. piston to stick.

Some of the causes of the T.V. cable not working properly are wrong or incorrect carb brackets, aftermarket T.V. cables (like Lokar), not adjusted properly etc.
TV cable seems to be working. While in park with the TV cable removed from the carb, I can pull on the cable and increase trans pressure. It goes from 80 PSI to something around 150 PSI.

Quote:
Originally Posted by harpo1313 View Post
had the same problem with my 94 700r,everything fine then wouldnt go out of first .after troubleshooting for mec problems,found no power coming to the plug.when someone installed a remote starter they must of manhangled the ign switch as the lead to the tranny eventially wiggled itself out its terminal.how is yours setup ?
I actually don't have any electrical connection to the trans at all and never have. That being said, the truck only has a few miles on it since the trans was installed, but those first few miles all worked as they should.

Quote:
Originally Posted by hdman6465 View Post
x2 on the governor. Check the gear and make sure the valve is not stuck in the governor. If the modulator is bad, you should be able to manually upshift it. If the throttle valve, mod., and gov. are OK, then it probably is internal.
I cannot manually upshift the trans. It acts the same with the shift lever in all 4 drive positions. Sorry to be a little green, but is the modulator part of the governor?



Thanks,
Ed
__________________
41 chevy sedan build thread
offline   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 09:34 AM   #13
sawzall
Alliance Member
 
sawzall's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Phoenixville, PA
Posts: 4,551
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

perplexed as well.. but hoping that youfind the solution and post it here, my next one will have a r4 or a aod..

jeff
__________________
Pennsylvania has TWO seasons.. Hershey week, and everything else..
LATEST PROJECT
www.eastcoastwoodies.com
offline   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 09:01 PM   #14
burger
Senior Member
 
burger's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: burbs
Posts: 2,344
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

Hey Jeff!

Long time, no see! I think I'm getting to this bottom of this. Once it's fixed, I'll post back with the solution.

I have the 54 truck almost finished. Just this and a few little things. Know anyone who's looking?

Ed
__________________
41 chevy sedan build thread
offline   Reply With Quote
Old 12-28-2011, 10:18 PM   #15
transman304
FNG
 
Join Date: Apr 2011
Location: West Virginia
Posts: 1
Default Re: 700R4 Won't Shift Out of 1st

Check out this chart. No upshifts 1) Adjust cable 2) Very high mainline pressure - Stuck PR valve or pump slide 3) Inspect TV bracket for proper function - is the plunger going flush at WOT ? 4) Make sure no.10 checkball is being lifted by TV linkage 5) Sticky TV valve 6) Abuse valve bore worn - Can bleed off governor supply oil around valve 7) Check for any cross leaks case or valve body 8) Inspect governor for worn seal or gear 9) Check that valve is free in the governor 10) Inspect governor screen and passages for dirt 11) Check valve body gaskets for proper holes 12) Check spacer plate for blocked holes 13) Incorrect TV cable 14) Pump cover incorrectly drilled 15) 2nd apply piston outer seal cut or missing 16) If 1987 or later - Orifice cup plug in rear of case missing 17) If 1988 or later - No. 9 checkball installed in case, with square hole in spacer plate (no upshift cold only, warm it is OK)
offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Sponsored Links (Register now to hide all advertisements)


All times are GMT -5. The time now is 10:02 AM.